# درمحضرقران |
![]() |
?جزء سیزدهم?
?آیه0⃣4⃣و1⃣4⃣سوره مبارکه ابراهیم
?⬅️رَبِّ اجْعَلْنِى مُقِيمَ الصَّلَوةِ وَمِن ذُرِّيَّتِى رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَآءِ
?⬅️رَبَّنَا اغْفِرْ لِى وَلِوَلِدَىَّ وَلِلْمُؤْمِنِينَ يَوْمَ يَقُومُ الْحِسَابُ
?ترجمه?
پروردگارا! مرا برپا دارنده نماز قرار ده و از نسل و ذریّهام نیز. پروردگارا! دعاى مرا (نماز و عبادتم را) بپذیر.
پروردگارا مرا وپدر ومادرم را ومؤمنان را، روزى كه حساب بر پا مى شود ببخشاى.
⚜نکته ها⚜
در آیاتى كه تاكنون درباره ى حضرت ابراهیم در این سوره خوانده ایم، او از خداوند هفت درخواست دارد: امنیّت مكّه، دور ماندن از بت پرستى، توجّه قلوب و افكار مؤمنان نسبت به فرزندان و مكتب او، بهرهمند شدن ذریّهى او از ثمرات، توفیق اقامه ى نماز، قبول شدن دعاها و آمرزش براى خود و والدین و همه ى مؤمنان.
?«والد» تنها به پدر واقعى گفته مى شود، ولى «أب» به غیر پدر از جمله به عمو و پدرزن نیز گفته مى شود. چون والدین ابراهیم مؤمن بودند، لذا در این آیه حضرت ابراهیم به والدین خود دعا مى كند، ولى در آیات دیگر كه «أب» بكار رفته و مراد عموى ابراهیم است، به دلیل مشرك بودن او، حضرت از او بیزارى مى جوید.
?در آیه ى 133 بقره نیز خواندیم كه فرزندان یعقوب در پاسخ پدر كه پرسیده بود: «ما تعبدون من بعدى» پس از من چه چیز را مى پرستید؟ گفتند: «نعبد الهك و اله آبائك ابراهیم و اسماعیل» ما پروردگار تو و پروردگار پدرانت ابراهیم و اسماعیل را مى پرستیم. با آنكه اسماعیل عموى یعقوب است، ولى به عمو «أب» گفته شده است.
?پيام ها ↘️↘️
1⃣⬅️ تكرار «ربّ» در آغاز دعاهاى حضرت ابراهیم، نشانه تأثیر آن دراستجابت دعا و یا یكى از آداب آن است. «ربّ اجعلنى»
2⃣⬅️براى اقامه ى نماز خود و فرزندانتان، از خداوند استمداد كنید. «ربّ اجعلنى»
3⃣⬅️نماز، محور دعاهاى حضرت ابراهیم است. «ربّنا لیقیموا الصّلاة»، « ربّ اجعلنى مقیم الصّلاة»
4⃣⬅️ با آنكه رسالت انبیا اقامه ى دین است اما دعا براى اقامهى نماز به جاى آن، نشانه آن است كه نماز چهره و سیماى تمامنماى دین است. «مقیم الصّلاة»
5⃣⬅️ اقامه ى نماز، عِدل و همتاى رهبرى است. حضرت ابراهیم در دو مورد عبارت «و من ذریّتى» را بكار برد: یكى درباره ى نماز نسل خود «مقیم الصّلاة و من ذریّتى» و یكى در مورد رهبرى نسل خود هنگامى كه خداوند به ابراهیم فرمود: «انى جاعلك للنّاس اماما قال و من ذریّتى»(68) من تو را امام مردم قرار دادم ابراهیم گفت: پروردگارا ذریّه مرا نیز به این مقام برسان.
6⃣⬅️در دعا هم به خود توجّه كنید، «واجنبنى - واجعلنى - واغفرلى» و هم به دیگران. «وبنّى - ومن ذریّتى - و لوالدىّ وللمؤمنین»
7⃣⬅️ انسان، هم باید به فكر نسل قبل باشد، «ولوالدىّ وللمؤمنین » و هم به فكر نسل بعد. «و من ذریّتى»
8⃣⬅️ در دعا، به فكر قیامت خود، فرزندان و جامعه باشید. «یوم یقوم الحساب»
?68) بقره، 124.
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1396-12-19] [ 11:35:00 ق.ظ ]
|