#سرنوشت مجرمان و گناهکاران در قیامت |
![]() |
سرنوشت مجرمان و گناهکاران در قیامت
ديدن خداوند محال است، ولى ديدن فرشته در شرايطى ممكن است: «يَوْمَ يَرَوْنَ الْمَلائِكَةَ لا بُشْرى يَوْمَئِذٍ لِلْمُجْرِمِينَ»،[1] چنانكه در جاى ديگر مىخوانيم: «در قيامت، فرشتگان به مؤمنان سلام مىكنند»[2] و «دوزخيان از فرشتة مأمور دوزخ استمداد میجویند».[3]
كفار نیز ملائكه را مىبينند، ولى به هنگام مرگ و در روزى كه بشارتى برايشان نيست، مىگويند: «حِجْراً مَحْجُوراً».[4]
راغب در مفردات مىگويد: كلمة «حجر» به معناى هر چيزى است كه با تحريم ممنوع شده باشد، چنان كه در قرآن فرموده: «قالُوا هذِهِ أَنْعامٌ وَ حَرْثٌ حِجْرٌ؛[5]گفتند اينها چهارپايان و زراعتى حرامند» و نيز فرموده: «وَ يَقُولُونَ حِجْراً مَحْجُوراً». كلمة «حِجْراً مَحْجُوراً» اصطلاحى بود از مشركين كه هنگام ديدن كسى كه از او ترسى داشتند به زبان مىآوردند و قرآن كريم در اين آيه مىفرمايد که كفار وقتى ملائكه را ببينند آن وقت هم اين كلمه را مىگويند و خيال مىكنند که گفتن آن فايدهاى برايشان دارد.[6]
پس كلمة «يوم» در جملة «يَوْمَ يَرَوْنَ الْمَلائِكَةَ لا بُشْرى يَوْمَئِذٍ لِلْمُجْرِمِينَ» ظرف است براى جملة «لا بشری» و كلمة «يومئذ» تأكيد آن است و مراد از جملة «لا بشرى» نفى جنس و مراد از «مجرمين» هر كسى است كه متصف به جرم باشد. چيزى كه هست در مورد آيه، مقصود جرمِ شرك است و مجرمين همان كسانى هستند كه اميد لقاى خدا را ندارند و معناى آيه اين است که: روزى كه اين مجرمين اميدوار به لقاى خدا نيستند ملائكه را ببينند، در آن موقع هيچگونه بشارتى- به طور نفى جنس- براى عموم مجرمين كه اينان طايفهاى از آنانند نخواهد بود.
اما بدون شك نه اين جمله و نه غير آن اثرى در سرنوشت محتوم آنها ندارد، چرا كه آتشى را كه خود افروختهاند خواه و ناخواه دامانشان را مىگيرد و اعمال زشتى را كه انجام دادهاند در برابرشان مجسم مىگردد و خود كرده را تدبير نيست!.
تواضع و فروتنی زیبندة انسان کمالجو
بدون شک یکی از زیباترین و برترین صفات، فروتنی و تواضع است. فروتنی برای هر انسانی زیبنده است و برای شخص طالب کمال زیبندهتر است و تکبّر و خودبزرگبینی، خوی زشتی است که برای همه زشت است و برای طالب کمال زشتتر خواهد بود.
برخورد مناسب با انسانِ گناهکار و خطاكار، او را خجالتزده ميكند و همچنين او را از كارش پشيمان خواهد کرد. افراد زیادی با اندکی خوش خُلقی و رفتار متواضعانه هدايت شدهاند؛ زیرا حُسن خلق و رفتار زیبا نقش مؤثری در جذب دیگران مخصوصاً جوانان دارد و آنان را به اسلام و رفتار اسلامی جذب میکند.
در برخورد با افراد جامعه نباید همة کارهایی را که از آنان سر میزند و به ذائقة ما پسندیده نیست، زشت بدانیم و با آنان همچون گناهکاران برخورد کرده و آنان را بیدین خطاب کنیم، چه بسا بسیاری از کارهای اعمال و رفتار آنها نشانة بیدینی نیست و ما برداشت صحیحی از آنها نداریم.
رسول گرامی اسلام صلیاللهعلیهوآله فرمود: «مُدَارَاةُ النَّاسِ نِصفُ لاِیمَانِ وَ الرِّفقُ بِهِم نِصفُ العَیشِ»؛[7] مدارا با مردم نیمی از ایمان است و نرمش با آنها نیمی از زندگی است.
امام صادق علیهالسلام نیز پس از نقل کلام پیامبر صلیاللهعلیهوآله فرمود: «… وَ خَالِطُوا الفُجَّارَ جِهَاراً وَ لاَتَمِیلُوا عَلَیهِم فَیَظلِمُوکُم»؛[8] با گناهکاران در ظاهر معاشرت داشته باشید و با آنها درگیر نشوید که به شما ستم میکنند.
——————–☆☆☆☆☆
[1] . سوره فرقان، آیه22.
[2] . سوره نحل، آیه32.
[3] . سوره غافر، آیه49.
[4] . سوره فرقان، آیه22.
[5] . سوره انعام، آیه138.
[6] . مفردات راغب، مادة «حجر».
[7] . الکافی، ج2، ص117.
[8] . همان.
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1396-11-19] [ 11:17:00 ب.ظ ]
|