#تسبيح و تحميد در جهت رشد نفس |
![]() |
تسبيح و تحميد در جهت رشد نفس
ما هر روز در نمازها این عبارت را میخوانیم که: «سُبحَانَ رَبِّیَ العَظِیم وَ بِحَمدِه» و «سُبحَانَ رَبِّیَ الأَعلَی وَ بِحَمدِه»، اما دربارة ارتباط بین تسبیح و حمد نکتة دقیقی وجود دارد که نیاز به دقّت نظر و تمرکز بیشتری است، چرا که تشکر از خداوند بخاطر نواقص و عیوبی است که در وجود ماست؛ اما چه نیازی به حمد الهی است؟! این سؤال را با روایتی زیبا پاسخ میدهیم:
از حضرت صادق عليهالسّلام روايت شده است كه فرمود: «قَالَ أَمِيرُالمُؤمِنين: اَلتَّسبِيحُ نِصفُ المِيزَان، وَ التَّحمِيدُ يَملَأُ المِيزَان، وَ لاَ إِلهَ إِلَّا اللَّه وَ اللَّهُ أَكبَر يَملأُ مَا بَينَ السَّمَاوَاتِ وَ الأَرض»؛[1] اميرالمؤمنين عليهالسّلام فرمود: سبحان اللَّه، نصف ترازو را مىگيرد و الحمدللَّه، آن را پر مىسازد و لا اله الّا اللَّه و اللَّه اكبر، مابين آسمانها و زمين را پُر مىكند.
کمال ذکرِ سبحان الله این است که به دنبالش الحمدلله هم باشد، تحسین و تحمید باهم انسان را به تعالی میکشاند. سبحان الله به این معنا است که خدایا! تو از هر عیبی خالص و پاک هستی؛ اما نسبت به ترقّی و ارزشگذاری خودم باید بگویم الحمدلله، چراکه این ذکر ظرف ارزشهای بنده را میرساند؛ یعنی رشد بنده در این است که محمود را بشناسد تا خودش که حامد است در محمود فانی شود.
بنابراین تضادّ بین خوبی و بدی در فرهنگ تشریع، به همین جا برمیگردد که خداوند ميخواهد در همين دنيا به بندگانش بفهماند كه نتيجة كارتان فوراً آشکار خواهد شد؛ اما متأسفانه چشم انسان به روی واقعیات بسته شده و متوجه نيست كه چكار ميكند! وقتي که به آن دنيا رسيد و پردهها كنار رفت و تمام انسانها نتيجة اعمال خودشان را دیدند، تازه آنجا ميفهمد كه عمرش را در جهنّم سپري كرده و به قدری سرگرم دنيا و گناه بوده كه توجهی به اهداف نامحدود و فلسفة خلقت خود نداشته است.
[1] . آيين بندگى و نيايش (ترجمه عدة الداعي)، ص440.
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1396-11-10] [ 06:51:00 ب.ظ ]
|